Korean skincare routine
18 december 2023 
14 min. leestijd

Korean skincare routine

Een tiendelig stappenplan is in Zuid-Korea niet ongebruikelijk. Toch denk ik zelf dat je een aantal van deze stappen prima kunt skippen. In deze blog vertel ik je alles over de typische Korean Skincare routine en geef ik per stap ook voorbeelden van goede Koreaanse producten! 

Wat is een Korean skin care routine?

Ondanks het feit dat veel Zuid-Koreaanse mannen en vrouwen een mooie vaak bijna porseleinen huid hebben, zou ik geen wonderen verwachten van de ´10 step Korean Skincare routine´. Veel verschillende producten tegelijk op je huid smeren is namelijk niet altijd beter. Bovendien zit er ook geen extreem verschil tussen Koreaanse skincare producten en Europese cosmetica merken.

Wat wél opvalt is dat veel Korean Skincare merken zich focussen op de wetenschap achter cosmetische ingrediënten. Dit doet natuurlijk ieder goed cosmetica merk, maar Zuid-Koreaanse merken wel in extremere maten. In veel product omschrijvingen zijn bijvoorbeeld de onderzoeksresultaten van ingrediënten te vinden.

Dit is ook de reden waarom veel Koreaanse producten vrij unieke stoffen bevatten. Zo zijn slakkenslijm, ginseng extract en propolis bekende stoffen die veel terugkomen in Koreaanse ingrediëntenlijsten. Daarnaast werken Koreaanse skincare merken met het zogeheten layering principe. Wat inhoudt dat je verschillende producten in laagjes over elkaar heen brengt. Vandaar ook het eindeloze stappenplan....

korean skincare routine

Waaruit bestaat een Korean skin care routine?

Waaruit niet zou je bijna kunnen zeggen  . Een Koreaanse skincare routine bestaat al snel uit tien verschillende stappen. Hierdoor kan een Korean skin care routine ook vrij complex zijn. Je moet tenslotte behoorlijk wat verschillende producten gebruiken om alle stappen af te kunnen vinken. Ook is het idee dat je deze routine dagelijks en vooral heel consistent uitvoert. Hieronder heb ik iedere stap kort uitgelegd. Plus voorbeelden gezet van goede Korean Skincare producten!

Stap 1. Reinigingsproduct - oil based cleansers

Een Korean Skincare routine begint vaak met de zogeheten 'double cleanse methode'. Dit houdt in dat je je gezicht eerst schoonmaakt met een reinigingsproduct op oliebasis (oil based cleansers) en daarna een product op waterbasis (waterbased cleansers). Een beetje vergelijkbaar met het gebruik van een make up remover voordat je je gezicht reinigt.

Het idee hierachter is dat je eerst met de olie eerst overtollig talg, make up en zonnebrand verwijdert. In zowel zonnebrand als make up zit namelijk veel olie, waardoor een reinigingsproduct op oliebasis dit makkelijker van je huid verwijdert dan een product op waterbasis. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet!

korean skincare routine

Stap 2. Reinigingsproduct - water based cleansers

Zoals ik hierboven ook al zei, begint een Korean skincare routine dus met het 'double cleansen' van je gezicht. Wanneer je je gezicht hebt schoongemaakt met een product op olie basis, is het de bedoeling dat je een reiniger op waterbasis gebruikt. De zogeheten water based cleansers.

In tegenstelling tot een reinigingsproduct op oliebasis, haalt een reiniger op waterbasis met name vuil en zweet van je gezicht. Door deze twee producten te combineren, maak je je huid goed schoon. Hieronder heb ik twee voorbeelden van goede reinigingsproducten op waterbasis gezet:

korean skincare routine

3. Scrub of exfoliant

Over deze stap ben ik eigenlijk het minst enthousiast; scrubben. Het 'probleem' met veel scrubs is dat ze vrij harde scrub korrels bevatten. Vaak wordt bijvoorbeeld zand, walnootschil, suiker of koffie toegevoegd. Het idee hierachter is dat deze scrub deeltjes dode huidcellen van je huid verwijderen, waardoor je huid weer lekker zacht aanvoelt.

Het vervelende aan scrubs is alleen dat ze hierin geen onderscheid maken tussen gezonde en dode huidcellen. Hierdoor verwijder je, vaak onbewust, ook de gezonde cellen. En deze cellen heb je je juist nodig om je huid gezond te houden. Wel moet ik hier meteen bij zeggen dat de Koreaanse gezichtsscrubs er doorgaans milder uit zien dan veel scrubs van Europese of Amerikaanse merken.

Over het algemeen zijn de scrub deeltjes in Koreaanse skincare producten niet zo grof, waardoor ze ook minder agressief exfoliëren. Toch ben ik zelf meer fan van exfoliëren met een exfoliant. Een exfoliant haalt namelijk, net als een scrub, dode huidcellen van je huid. Alleen dan niet op mechanische wijze (door harde korrels), maar op chemische wijze (door zuren).

Het grote voordeel aan exfoliëren met een chemische exfoliant ten opzichte van een mechanisch exfoliant is dat je gezonde huidcellen gespaard blijven. Hieronder heb ik voorbeelden van beide producten gezet. De genoemde Koreaanse scrub bevat relatief milde scrub korrels!

korean skin care routine

4. Toner

De vierde stap uit een typische Korean Skincare routine is het tonen van je gezicht. Het idee achter het gebruik van een toner is dat het de pH waarde van je huid weer in balans brengt. Toch hebben de toners van tegenwoordig veel meer eigenschappen. Zeker de toners van Zuid Koreaanse huidverzorgingsmerken.

De toners zitten vaak vol met kalmerende en ontstekingsremmende stoffen. Centella extract en rijst extract zijn hier bekende voorbeelden van. Maar ook hydraterende stoffen zie je in deze toners terugkomen, waarbij hyaluronzuur en ceramiden de meest populaire stoffen zijn.

In tegenstelling tot de scrubs hierboven was het vinden van goede toners daarom ook vrij makkelijk. Hieronder vind je twee goede voorbeelden! Ze kalmeren, remmen ontstekingen en geven een hydraterende boost.

korean skin care routine

Stap 5. Essence

Je zou denken dat je er nu bijna bent, maar we zijn pas op de helft.... De vijfde stap uit de Korean Skincare routine bestaat uit een zogeheten essence. Naar mijn mening geen essentieel onderdeel van de routine. Waar het namelijk om gaat is een hele vloeibare vloeistof met daarin actieve stoffen.

Het product lijkt eigenlijk zowel op een toner als serum. Het verschil is alleen dat de textuur van een essence minder wateriger is dan een toner. En weer minder geconcentreerd dan veel serums. Het idee achter het gebruik van een essence is dat het je huid nog een extra boost kan geven.

Meestal gaat het om een hydraterende boost. Persoonlijk zou ik deze stap overslaan, maar ik heb hieronder wel twee voorbeelden gezet als je liever wel een essence gebruikt:

korean skin care routine

Stap 6. Serums

Een stap uit de Korean Skincare routine waar ik zeker voorstander van ben is het aanbrengen van een serum. Serums zijn over het algemeen namelijk geconcentreerder dan een dag of nachtcrème. Ze bevatten dus hogere concentraties werkzame stoffen.

Daarnaast is het zo dat serums een lichtere textuur hebben met kleinere moleculen. Dit heeft als grote voordeel dat een serum dieper je huid in kan dringen. Maar ook dat een serum ingrediënten uit je andere huidverzorgingsproducten, bijvoorbeeld je dagcreme, dieper de huid in kan meenemen. Een win-win dus!

Typerend aan Koreaanse serums is dat ze hele lichte en vloeibare texturen hebben en relatief hoge concentraties actieve stoffen. Ingrediënten die je vaak ziet terugkomen in deze serums zijn ook weer centella extract, rijst, groene thee extract, ginseng en hyaluronzuur.

Hoewel niet altijd verplicht, worden Koreaanse serums zelfs vaak in meerdere lagen aangebracht om de effecten van verschillende serums te versterken. Dit kan betekenen dat je meerdere serums gebruikt die elk zijn afgestemd op een ander huidprobleem. Persoonlijk zou ik het gewoon bij eentje houden. De routine is lang zat! Hieronder heb ik twee goede Koreaanse serums gezet:

korean skin care routine

Stap 7. Sheet masks

Deze stap begrijp ik eerlijk gezegd niet zo goed, want wie heeft hier tijd voor? Het aanbrengen én laten inwerken van een sheet mask. Het is een iconisch Koreaans product dat inmiddels ook is overgewaaid naar Nederland.

Het gaat hierbij om een soort doekje gedrenkt in een serum. Die je vervolgens over je gezicht legt. Op zich is hier niets mis mee, maar ik zou het zelf niet zo snel doen omdat het A. veel tijd kost. Het advies is namelijk om het masker twee keer per week aan te brengen en zeker een kwartier te laten zitten.

En B het masker weinig extra's biedt. Zeker als je al een serum en gezichtscrème gebruikt zijn sheet masks wat mij betreft overbodig. Ik zou het eerder gebruiken als je voelt dat je huid geïrriteerd of droog is. Hieronder heb ik twee voorbeelden van sheet masks gezet:

korean skin care routine

Stap 8. Oogcreme

En dan de achtste stap uit de Korean skin care routine: het smeren van een oogcrème. Net als stap vijf en zeven zou ik deze stap in meeste gevallen overslaan. Een oogcrème is namelijk niets meer dan een 'gewone' crème. Alleen dan duurder en vaak verpakt in een kleinere tube. Ik zou gewoon lekker je dagcrème op de huid rondom je ogen smeren.

Toch zijn er ook een paar uitzonderingen. Het kan namelijk zo zijn dat je huidtype over het algemeen vet is, terwijl de huid onder je ogen juist weer droog aanvoelt. Het kan dan fijn zijn om een hydraterende en wat vettere oogcrème onder je ogen te smeren.

Typerend aan Koreaanse oogcrèmes is ook dat ze doorgaans een lichte textuur hebben. Dat snel geabsorbeerd wordt, zonder vet aan te voelen. Ook focussen deze merken zich vaak op het preventief aanpakken van huidveroudering. Zo worden er veel antioxidanten toegevoegd. Die je huid beschermen tegen fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken.

Maar nogmaals, dit kan je een goede gezichtscrème ook doen. Smeer je toch liever een aparte oogcrème? Hieronder heb ik twee voorbeelden van Koreaanse oogcrèmes gezet die er qua formulering goed uit zien!

koreaanse skincare routine

Stap 9. Gezichtscrème

En dan één van de belangrijkste stappen; het smeren van een goede gezichtscrème. Hierin zijn Koreaanse gezichtscrèmes met name gefocust op het herstellen van de huidhydratie. Op vrijwel iedere verpakking zie je staan dat het product intensieve hydratatie biedt. Hiervoor worden ingrediënten gebruikt, als: hyaluronzuur, glycerine, ceramiden en plantaardige oliën.

Hydraterende gezichtscrèmes op de Europese markt zijn al snel wat vetter van textuur. Veel Koreaanse skincare merken onderscheiden zich hierin door juist gebruik te maken van lichte texturen. Ze zijn niet vet, waardoor ze snel worden opgenomen door je huid. Hierdoor slagen mensen met een wat vetter huidtype ook vaak goed in het Koreaanse skincare assortiment.

Daarnaast staat de Koreaanse huidverzorgingsindustrie in zijn algemeenheid bekend om ontwikkelen van innovatie formules. Deze formules zijn vernieuwend als het gaat om de gebruikte ingrediënten, maar ook de textuur en verpakkingen. Hieronder heb ik vier voorbeelden gezet van goede Koreaanse gezichtscrèmes:

koreaanse skincare routine

Stap 10. Zonnebrandcrème

Héhé de laatste stap. En meteen ook één van de belangrijkste: het smeren van een zonnebrandcrème. Dit beschermt je huid namelijk tegen allerlei (vervelende) huidveranderingen, als: rimpels, gesprongen vaatjes, pigmentvlekken en huid verslapping.

En laten Koreaanse skincare merken nou juist zo goed zijn in het ontwikkelen van huidvriendelijke en effectieve zonnebrandcrèmes. Wat hierin vooral opvalt is dat ze heel goed zijn in het ontwikkelen van niet-vette en snel absorberende texturen. Die in de meeste gevallen ook geen witte waas achterlaten.

Iets wat vaak precies de punten zijn waar veel mensen tegenaan lopen bij de aanschaf van een zonnebrand. Bovendien bevatten Koreaanse skincare zonnebrandcrèmes doorgaans ook nog relatief veel antioxidanten en maken ze gebruik van stabiele en effectieve zonnefilters. Hieronder heb ik mijn favoriete Koreaanse zonnebrand producten gezet!

koreaanse skincare routine

Wat is Koreaanse skincare?

Korean Skincare komt dus uit Zuid-Korea maakt de laatste jaren ook haar opmars in Nederland. Koreanen zijn vaak voorlopers in het gebruik van nieuwe en innovatieve ingrediënten als het gaat om huidverzorging. De producten bevatten doorgaans  hoge concentraties actieve ingrediënten zoals niacinamide, hyaluronzuur, vitamine C, en plantaardige extracten. Maar ook vrij unieke stoffen als slakkenfiltraat en ginseng extract.

Daarnaast is de zogeheten 'layering' methode een typerend aspect aan Koreaanse huidverzorging. Dit houdt in dat je verschillende lagen aan huidverzorgingsproducten over elkaar heen brengt. Wat ook meteen verklaart waarom een Korean Skincare routine uit zoveel stappen bestaat.

Benieuwd wat mijn favoriete Koreaanse skincare producten zijn? Bekijk dan deze blog: Best Korean Skincare.

korean skincare routine

Skincare routine Korean vs European

Er zijn meerdere verschillen tussen Koreaanse en Europese skincare routines. Zowel in termen van filosofie en onderzoek als in het gebruik van de producten. Wel wil ik ook even zeggen dat het uiteindelijk natuurlijk om de ingrediëntenlijst van een product gaat.

En deze kan er zowel in de Nederlandse markt als Koreaanse markt goed of slecht uitzien. Het is met name de Koreaanse routine die zich onderscheid van de Europese. Hieronder heb ik de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet:

Verschil in stappen (10-Korean skincare steps)

Een groot verschil tussen Europese en Koreaanse skincare is dat een Korean Skincare routine al snel uit tien stappen of meer bestaat. Double cleansers, toners, een essence, serum, moisturizer, oogcreme, zonnebrand, make up, noem maar op. Hierbij ligt de focus vooral op het hydrateren, voeden en beschermen van je huid beschermen tegen huidproblemen.

Europese skincare routines daarentegen zijn juist wat eenvoudiger. Ze bestaan uit minder stappen en daarom ook uit minder producten. Meestal gaat het om een reiniger, serum, moisturiser, zonnebrand en soms een oogcrème.

Ook ligt de nadruk meer op het gebruik van multi-functionele producten. Iets waar ik zelf groot voorstander van ben! Want waarom zou je een goede bodycrème niet ook op je gezicht gebruiken?

korean skincare routine

Verschil in formules

Wat ook opvalt aan Koreaanse huidverzorgingsproducten is dat ze veel gebruik maken van natuurlijke ingrediënten, zoals plant extracten en kruiden. Hierin gaat het meestal om een mix van veel verschillende actieve stoffen.

Ook ligt de focus van de formules op het creeëren van een gezonde, stralende huid. Europese cosmetica producten daarentegen richten zich vaak op maar een aantal actieve stoffen. Denk aan een mix van vitamine C en hyaluronzuur.

Ze pakken daarom ook vooral specifieke huidproblemen aan, zoals pigmentvlekken, mee eters en acne klachten. Terwijl Koreaanse formules heel veel problemen tegelijk aanpakken. Althans dat is de belofte.

korean skincare routine

Verschil in doel van producten

Ik heb het hierboven ook al gezegd, maar Koreaanse skincare producten zijn meer preventief. Ze richten zich vaak op het voorkomen van huidproblemen in plaats van op het behandelen van huidproblemen. Meestal doormiddel van hydratatie en voeding.

Europese skincare kan zich meer richten op het behandelen van specifieke huidproblemen met krachtige ingrediënten of producten die gericht zijn op het corrigeren van huidproblemen.

korean skincare routine

Korean skincare routine steps

Je hebt ze misschien wel eens voorbij zien komen op social media; video's waarin Koreaanse mannen en vrouwen hun elfdelige tot soms dertiendelige stappenplan delen. De typische '10 step Korean Skincare' methode zorgt voor hydratatie, voeding en bescherming van de huid. Hieronder heb ik een samenvatting van deze skin care routine gezet:

  • Reiniging met een oliebasis: de eerste stap uit de Korean skin care routine bestaat uit een reiniger op oliebasis. Om make-up, zonnebrandcrème en overtollige oliën van je huid te verwijderen.
  • Reiniging met een waterbasis: de tweede stap is het reinigen met een product op waterbasis. Om zo achtergebleven vuil te verwijderen en je huid grondig te reinigen.
  • Scrubben: hierna wordt geadviseerd om dode huidcellen te verwijderen met een scrub. Persoonlijk zou ik de scrub vervangen door een exfoliant.
  • Toner: hierna is het advies om een toner aan te brengen. Om zo de pH-waarde van je huid, na het reinigen, weer in balans te brengen. Maar ook om de huid te kalmeren.
  • Essence: de vijfde stap is het aanbrengen van een lichte, hydraterende vloeistof met actieve stoffen. Vergelijkbaar met een serum, maar dan vloeibaarder. Naar mijn mening niet noodzakelijk.
  • Serum: hierna volgt het aanbrengen van een serum of ampul. Ze bevatten vaak een relatief hoge concentratie actieve ingrediënten. Gericht op specifieke huidklachten. Bijvoorbeeld anti-age.
  • Sheet Masker: deze maskers zijn gedrenkt in een serum en wordt gebruikt om de huid intensief te hydrateren. Ik zou het persoonlijk alleen gebruiken als je huid wat droger of geïrriteerd is.
  • Oogcrème: een vaste stap uit de de typische Korean skin care routine is het smeren van een oogcrème op de gevoelige huid rond de ogen te smeren. Om problemen aan te pakken, als: donkere kringen, wallen of fijne lijntjes. Persoonlijk zou ik gewoon je gezichtscrème als oogcrème gebruiken.
  • Hydraterende crème: hierna is het idee om alle eerdere lagen huidverzorging af te sluiten met een goede gezichtscrème. Ze bevatten doorgaans een lichte en snel absorberende textuur.
  • Zonnebrandcrème (ochtend): de 10 step Korean skin care routine wordt in de ochtend afgesloten met een zonnebrandcrème .Om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen

korean skincare routine

Misschien vind je dit ook interessant!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram