Veel mensen hebben standaard een lippenbalsem in hun tas zitten. Dit zijn ook vaak de mensen die het hele jaar last hebben van droge lippen. Je zou dus kunnen zeggen dat een aantal lippenbalsems niet doen wat ze beloven. En dat klopt helaas ook. Veel lippenbalsems verslechteren de conditie van je lippen in plaats van ze verbeteren. Jij blijft smeren en zij blijven verkopen. Maar ik ga je helpen! In deze blog lees je mijn top 7 beste lippenbalsems.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Beste lippenbalsem 2024: mijn top 7
Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder lees je een samenvatting van mijn top 7 beste lippenbalsems. Bij het samenstellen van deze top 7 beste lippenbalsems heb ik vooral gelet op de ingrediënten, textuur en ervaringen. Ook heb ik lippenbalsems van verschillende merken meegenomen en verschillende prijskaartjes.
- La Roche Posay lippenbalsem
- Avene lippenbalsem
- Drunk Elephant lippenbalsem
- Dermolin lippenbalsem
- Eucerin lippenbalsem
- Drs. Leenarts lippenbalsem
- Deze lippenbalsem van Avène
Wat is een lippenbalsem?
Een lippenbalsem is een overkoepelende term voor producten die je smeert ter verzorging van je lippen. Maar dit hoeft niet altijd ook om een balsem te gaan. Het kan ook een crème of zalf structuur hebben.
Het doel van de verschillende lippenbalsems is wel vaak hetzelfde, namelijk: het creëren van zachte lippen, minder ruwe lippen en vooral minder droge lippen.
Beste lippenbalsem
Een goede lippenbalsem moet naar mijn mening aan een aantal dingen voldoen. Allereerst. gaat mijn voorkeur uit naar een lippenbalsem zonder parfum, geurstoffen of etherische oliën. Deze ingrediënten zijn onnodig en doen niets positiefs voor je lippen. Sterker nog, ze irriteren je lippen onnodig en lokken zo eczeemklachten uit.
Verder zou ik kiezen voor een lippenbalsem met genoeg actieve ingrediënten, waarvan in ieder geval één ingrediënt een afdekkende eigenschap heeft. Bijvoorbeeld: panthenol, shea butter of vaseline. Ze leggen een vettig laagje over je lippen heen, waardoor water minder snel uit je lippen verdampt. En je lippen goed beschermd zijn tegen riskante stoffen van buitenaf.
Ook zijn antioxidanten een mooie toevoeging. Denk aan: vitamine C, niacinamide of 100% natuurlijke oliën. Ze bieden bescherming aan je cellen. En remmen zo de kans op fijne lijntjes, irritaties en ontstekingen.
Beste lippenbalsems: 7 op een rijtje
Maar hoe kies je tussen al die lippenbalsems nou de beste lippenbalsem uit? Het ontcijferen van de ingrediëntenlijsten is tenslotte een behoorlijke klus. Ik heb de afgelopen jaren veel ingrediëntenlijsten van lippenbalsems bekeken en beoordeeld. En ik deel graag met jullie welke lippenbalsems het proberen waard zijn.
Hieronder heb ik daarom mijn top 7 beste lippenbalsems op een rijtje gezet. Alle producten zijn vrij van troep en bevatten verzorgende ingrediënten.
1. La Roche Posay Cicaplast lippenbalsem
Deze la Roche Posay lippenbalsem zit vol met hydraterende en beschermende ingrediënten. Zo bevat de balsem onder andere een hoge concentratie panthenol. Deze stof legt een beschermlaagje over je lippen, waardoor het water in je lippen minder snel verdampt.
Hetzelfde geldt voor de stoffen: shea butter, beeswax en lipiden. Daarnaast bevat de La Roche Posay lippenbalsem gehydrogeneerde plantaardige olie. Deze olie bevat van nature allerlei antioxidanten. Die de huid kalmeren en beschermen tegens schadelijke invloeden van buitenaf.
Ook maakt de olie je lippen heerlijk zacht. Het is een veilige lippenbalsem en één van de beste lippenbalsems tegen schrale en droge lippen.
2. Avène lippenbalsem
Ook deze hydraterende lippenbalsem van Avène is aan te raden. Het aparte is, dat de lippenbalsem vrijwel dezelfde naam heeft als de La Roche Posay cicaplast balsem hierboven. En ook qua formulering lijken beide lippenbalsems op elkaar. Dit zie je vaker bij deze twee merken. Voor mij lekker makkelijk!
In de Avène lippenbalsem zitten allerlei verzorgende stoffen die een hydraterende werking op je lippen. hebben. Zo bevat de balsem: castorolie, castorzaadolie en minerale oliën. Allemaal oliën die het natuurlijke vochtgehalte in je lippen herstellen.
Ook bevat de hydraterende balsem verzorgende stoffen, als: glycerine, beeswax en sucralfaat. Deze laatste stof heeft een herstellend effect op je lippen. Kortom, een veilige lippenbalsem om zachte en gehydrateerde lippen te creëren.
3. Drunk Elephant lipbalsem
Als je op zoek bent naar een wat vettere en vollere lippenbalsem zou ik voor deze Drunk Elephant lippenbalsem gaan. De lippenbalsem zit namelijk vol met vetachtige stoffen, als: shea butter, panthenol, carnauba was, candelilla wax en beeswax.
Ze leggen een soort beschermlaagje over je lip, waardoor uitgedroogde lippen veel minder snel ontstaan. Ook beschermt dit laagje je lippen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Verder bevat de lippenbalsem allerlei natuurlijke oliën, als: kokosolie, marula zaadolie, sojaboonolie, saffloer olie, avocado olie. Ze bieden bescherming, hydrateren, kalmeren en maken je lippen zacht.
Kortom, een fijne, vette, lippenbalsem voor de normale tot droge lippen. Vol met voedende stoffen die je lippen verzorgen en een mooie glans geven.
4. Dermolin lippenbalsem
Als je op zoek bent naar een goede, maar ook betaalbare lippenbalsem, is deze Dermolin lippenbalsem een optie. De ingrediëntenlijst van deze balsem is, door de relatief lage prijs, wel wat minder spannen dan de producten hierboven. Maar alsnog een prima, hydraterende lippenbalsem!
Zo bevat de balsem natuurlijke oliën, als: castor olie, egium zaadolie en zonnebloemolie. Maar ook stoffen die een vettig laagje over je lippen leggen. Denk aan: shea butter en beeswax. Een fijne lippenbalsem ter algemene verzorging van je lippen.
5. Eucerin lippenbalsem
Als je last hebt van geïrriteerde en/of ruwe lippen met eventueel wat velletjes zou ik voor deze Eucerin lippenbalsem gaan. De balsem bevat namelijk een hoge concentratie ureum. Deze stof heeft de eigenschap om water aan te trekken, maar ook om eventuele schilfertjes los te weken. Dit maakt lippen zachter.
Verder is er ook zoethoutwortel extract aan de lippenbalsem toegevoegd. Dit ingrediënt kalmeert rode en geïrriteerde lippen. Daarnaast zijn ook aan deze balsem allerlei hydraterende stoffen toegevoegd, waaronder: glycerine, panthenol, teunisbloemolie en beeswax.
Kortom, een fijne lippenbalsem bij rode en/of ruwe lippen. Smeer de balsem ook gerust op de huid rondom je lippen. Als deze wat droog en ruw aanvoelt.
Beste lippenbalsem met SPF
Naast lippenbalsems zonder SPF, zijn ook veel mensen op zoek naar een lippenbalsem met SPF. Het lastige hieraan is alleen dat er bij dit soort lippenbalsems snel iets 'mis' kan gaan.
De SPF kan bijvoorbeeld te laag zijn, waardoor je vrijwel niets aan de SPF hebt. Of de gebruikte zonnefilters kunnen schadelijke reacties uitlokken of hormoonverstorende stoffen bevatten, waardoor ik ze liever vermijd.
De zoektocht naar de beste lippenbalsem met SPF was daarom ook een stuk lastiger dan naar lippenbalsems zonder SPF. Maar ik heb er toch twee gevonden!
1. Drs. Leenarts lippenbalsem SPF 25
De Drs. Leenarts lippenbalsem is een goede optie als je op zoek bent naar een hydraterende en verzorgende lippenbalsem met SPF. Of een lippenbalsem zonder beeswax. Het gaat om een handige stick, die onder andere een hoge concentratie: paraffine, petrolatum en macadamia olie bevat. Deze stoffen verminderen schrale droge lippen.
Verder is vitamine E aan de lippenbalsem toegevoegd. Dit antioxidant beschermt je lippen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, waaronder milieuvervuilende stoffen en uv stralen van de zon. De zon beschermingsfactor is 25. Een veilige lippenbalsem voor in de wintermaanden, maar in de zomer zou ik alsnog een extra laagje zonnebrand over de balsem heen smeren.
2. Avène lippenbalsem met SPF 50
Deze lippenbalsem van Avène bevat een hoge zonbeschermingsfactor. Namelijk SPF 50. Hiervoor zijn verschillende krachtige zonnefilters gebruikt. Eén van deze zonnefilters, genaamd avobenzone, vermijd ik meestal wel in mijn zonnebrandcrèmes, omdat het filter bij sommige mensen overgevoelige huidreacties uitlokt.
In een lippenbalsem daarentegen zal de kans op zo'n reactie echt nihil zijn. Je smeert zo'n klein gebied in. En de lippen reageren sowieso minder snel op stoffen dan de omliggende huid doet. Daarnaast bied dit zonnefilter wél een krachtige bescherming tegen uva licht.
Een andere reden waarom deze lippenbalsem met SPF niet mag ontbreken in mijn lijstje met beste lippenbalsems, is de toevoeging van voedende stoffen. Zo bevat de balsem: beeswax, castorolie en vitamine E. Deze combinatie van verzorgende stoffen en krachtige zonnefilters, maakt het ook een geschikte lippenbalsem voor wintersport. Of een andere zonnige vakantiebestemming!
Slechte lippenbalsems
Naast de beste lippenbalsems hierboven, worden er helaas ook genoeg slechte lippenbalsems verkocht. Een slechte lippenbalsem kun je vaak al een aantal punten herkennen, zonder dat je hiervoor de ingrediëntenlijst hebt gelezen
Vaak gaat het namelijk om een lippenbalsem met een lekker smaakje en mooi kleurtje. Dit betekent dat er geur,- en kleurstoffen in de lippenbalsem gebruikt zijn. En deze ingrediënten kun je eter vermijden. Een lippenbalsem die haar natuurlijke kleur heeft is beter. Vaak is dit wit of crème.
Ook bij lippenbalsems die claimen uitsluitend natuurlijke ingrediënten te bevatten, zou ik extra goed opletten. Het zijn namelijk juist de natuurlijke ingrediënten die vaak voor huidreacties zorgen. Daarom heb ik hieronder de 'slechte' lip verzorgingsproducten op een rijtje gezet. Ze bevatten schadelijke stoffen of te weinig werkzame ingrediënten.
- Labello original
- Labello sun protect
- Labello hydro
- Blistex lippenbalsem
- Blistex lip conditioner
- Burts bees lip balm (alle varianten)
- Maybeline baby lips lipbalsem
- Laneige lip sleeping mask
- Clarins baume lèvres réparateur
- Bondi sands SPF 50 (alle varianten)
- Kiehl's Butterstick Lip Treatment SPF 30
Wanneer lippenbalsem smeren?
De meeste mensen beginnen pas met het smeren van een lippenbalsem als ze ook ook daadwerkelijk klachten hebben. Denk aan: droge lippen, liplik syndroom, lippen eczeem, gescheurde mondhoeken, koortslip op lip, ruwe lippen of schrale lippen.
Maar het is eigenlijk beter om al te starten met smeren als je nog geen klachten hebt. Zie het als een soort extra stap in je dagelijks huidverzorgingsroutine. Om zo de conditie van je lippen gezond te houden. En zo zachte en gehydrateerde lippen te creëren.
Toch zou ik niet het hele jaar een lippenbalsem smeren. Maar meer seizoensgebonden. Bijvoorbeeld tijdens de wat koudere maanden, omdat je lippen dan sneller uitdrogen. Of als je op vakantie gaat naar een koud land. Smeer een lippenbalsem ook gerust voor het slapen gaan op. Dan kan het de hele nacht lekker intrekken!
Droge lippen of gebarsten lippen
Als je last hebt van droge lippen kan een lippenbalsem zeker goede bescherming bieden tegen verdere uitdroging. Toch zijn lippenbalsems niet de enige oplossing. Het helpt ook om de oorzaak van jouw droge lippen te achterhalen. En deze aan te pakken.
Misschien is je lippenstift wel de grote boosdoener. Of houden bepaalde gewoontes je droge lippen in stand. Het vermijden van dit soort uitlokkende factoren, in combinatie met het smeren van een goede lippenbalsem, is in mijn ogen de beste lipverzorging. Hieronder lees je daarom de meest voorkomende oorzaken van droge en beschadigde lippen.
Droge lucht
Als het buiten kouder wordt, wordt de luchtvochtigheid automatisch lager. Dit zorgt voor uitdroging van je lippen en huid. Daarnaast zetten we de verwarming tijdens de koude wintermaanden hoger. Wat ook voor een dalende luchtvochtigheid zorgt en zo voor droge en gebarsten lippen.
Kleed je daarom bij voorkeur binnen iets warmer aan, zodat de verwarming een graadje kouder kan. Daarnaast is het heel belangrijk om toch af en toe de ramen op te zetten. Zo zorg je er namelijk voor dat de luchtvochtigheid in huis stijgt.
Tandpasta
Dit is misschien niet meteen iets waar je bij droge lippen aan denkt. Maar je tandpasta kan een grote rol spelen in het veroorzaken van droge lippen. Tandpasta bestaat natuurlijk uit allerlei verfrissende stoffen. De volgende ingrediënten zie je bijvoorbeeld vaak terugkomen: menthol, pepermunt, eucalyptus en mint.
Voor je tanden prima, maar voor je lippen en huid minder fijn. Je kunt je misschien wel voorstelen dat als deze stoffen achterblijven op je lip, mondhoeken of huid rondom je mond, dit irritaties en uitdroging veroorzaakt. Zorg er daarom altijd voor dat er geen restjes tandpasta op je lippen achterblijven.
Speeksel
Ook speeksel is een grote boosdoener als het gaat om droge lippen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, werkt het likken aan je lippen namelijk averechts. Het zorgt voor uitdroging in plaats van hydratatie. En in plaats van dat het likken je lippen zacht maakt, zorgt het juist voor ruwe lippen.
Daarnaast zitten er bepaalde stoffen in ons speeksel die voor irritaties zorgen. Als gevolg van overmatig likken aan de lippen, kan er daarom een huiduitslag op de lippen en rondom de mond ontstaan. Dit noem je ook wel liplik eczeem.
Misschien vind je dit ook interessant
Naast mijn top 7 beste lippenbalsems, heb ik meer lijsten gemaakt met huidverzorgingsproducten die ik het beste vind. Je leest ze hieronder!
- Beste dagcrème
- Beste nachtcrème
- Beste handcrème
- Beste zonnebrand
- Beste zonnebrand kinderen
- Beste serum
- Beste gezichtsolie
- Beste oogcreme
- Beste toner
- Beste voetencreme
- Beste middelen tegen eczeem
- Beste littekencrème
- Beste scheermesje
- Beste zelfbruiner
- Beste gezichtsreiniger
- Beste anti aging crème
- Beste gezichtsmasker
- Beste concealers
- Beste wintersport zonnebrand
Noortje
op 18 Oct 2024Luus van Eck
op 22 Oct 2024